4 İL TİCARET ÜSSÜ OLACAK!

Ermenistan ordusu Dağlık Karabağ bölgesinden çekilirken, Türkiye ve Azerbaycan'ın lehine bir gelişme yaşandı. Ateşkes görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Aliyev özellikle bu maddeyi istedi. Yapılacak olan yeni hat, Türkiye'de bulunan 4 ilin ticaretine katkıda bulunacak. Uzmanlar bu gelişmenin sınırda bulunan diğer illere ve Türkiye ekonomisine de önemli etkisinin olacağını belirtiyor.

Açılacak olan koridor ile birlikte, sınırda bulunan Ardahan, Kars, Iğdır ve Ağrı illeri ticaret üssü haline dönüştürecek.

Koridorun tamamlanmasıyla Türkiye ile Azerbaycan arasında kara bağlantısı da sağlanmış olacak. Cumhurbaşkanı Aliyev, İran, Rusya, Türkiye ile isterse Ermenistan'ın da bu koridora katılabileceğini söyledi.

TÜRKİYE LEHİNE OLACAK 

Ateşkes görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Aliyev'in özellikle talep ettiği Nahçıvan ile Azerbaycan'ın batı illerini bağlayan koridor da bölgenin yeni gerçeklerinden birisi olacak. Eski Sovyetler Birliği döneminde, Nahçıvan ile Azerbaycan'ın ana kısmı, demir yolu ve kara yoluyla birbirine bağlanıyordu.

İşgal döneminde kopan bu bağlantı yeniden sağlanacak. Bu koridorun güvenliğini 5 yıl süreyle Rus askerleri sağlayacak. Rus askerlerinin bölgedeki görev süresi, taraflar itiraz etmediği sürece devam edecek. İtiraz eden taraf, sürenin dolmasından 6 ay önce bunu bildirmek zorunda olacak.