Antibiyotiklerin gereksiz kullanımına dikkat !

Antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanımı, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine sebep olur. Antibiyotikleri reçeteye uygun dozda ve sürede kullanın.

Çağımızın vazgeçilmez ilaçlarından biri olan antibiyotikler günümüzde en çok kullanılan ilaç grupları arasında yer almaktadır Dünyada en çok kullanılan ilaçlar sıralamasında; Kalp damar ilaçları 19 ile ilk sırada iken, ülkemizde antibiyotik 19 ile en sık kullanılan ilaçlar sıralamasında 1. sırada yer alır, aynı zamanda antibiyotik tüketiminde ülkemiz Avrupa’ da ilk sırada yer almaktadır.

Gereksiz antibiyotik kullanımı sonucu antibiyotiklere karşı giderek gelişen direnç günümüzde tüm ülkelerin en önemli problemi olmuş ve Türkiye için de kritik boyutta ulaşmıştır. Bununla birlikte yan etkiler Ekonomik yük ve diğer olumsuz sonuçlar( ilaç-ilaç etkileşimi, ilaç - besin etkileşimi vb ) söz konusu olmaktadır. Antibiyotik kullanımındaki temel ilke, hastanın antibiyotiğe gereksiniminin olup olmadığına doktor tarafından karar verilmesi, hastaların doktora gitmeden kendi başına antibiyotik kullanmaması ve mutlaka doktora başvurması gerekmektedir. Antibiyotik kullanımına başlanmadan  önce hastaya ait özellikler mutlaka değerlendirilmelidir. Hastanın yaşı, immünsüpresyon durumu, karaciğer  ve böbrek yetmezliğinin olup olmaması, genetik hastalığı varlığı, daha önceki antibiyotik kullanımında alerji olup olmaması, eşlik eden hastalıklar ,kullandığı ilaçlar, gebelik ve emzirme durumu dikkate alınarak antibiyotik tedavisine başlanmalıdır