Artık Kars'ta da Askıda Ekmek Var


Türkiye'nin birçok noktasında zaman zaman uygulanan askıda ekmek, dar gelirli insanlara yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuş bir gelenek. Kars'ta da bu geleneği sosyal sorumluluk projesiyle hayata geçiren Karadeniz Yusufeli Taşfırın ve Unlu Mamüller işletmesi, kısa sürede vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Karadeniz Yusufeli Taşfırın ve Unlu Mamüller işletmesi'nin sosyal medya üzerinden duyurduğu ve yardımseverliğimizin göstergesi olan bu uygulama, Osmanlılar döneminde her yerde yapılıyormuş. Daha sonradan unutulmuş; fakat şimdilerde yeniden bazı yerlerde görür oluyoruz. Sadece Türkler’e özgü bu davranış, köklü kültürümüzün ürünlerinden birisi.

Ekmek almak için fırına gittiğinizde, kaç tane ekmek almışsanız bir tane ekmeğin parasını fazladan veriyorsunuz. Diyelim ki dört tane ekmek aldınız. Ekmeklerin parasını verirken beş tane ekmek parası veriyorsunuz. Almadığınız hâlde parasını verdiğiniz ekmeği de, ihtiyaç sahiplerinin gelip alması için “askıya” bırakıyorsunuz. İhtiyacı olanlar fırıncıya “Askıda ekmek var mı?” diyorlar. Eğer daha önceden parası verilmiş askıya bırakılmış bir ekmek varsa, fırıncı ona ekmeği veriyor. Bizler de habercephesi olarak bu uygulamayı  Yenişehir Mahallesi'nde hayata geçiren Karadeniz Yusufeli Taşfırın ve Unlu Mamüller işletme sahibi Kayıkçı ailesi başta olmak üzere tüm çalışanlarına hayırlı işler, bol kazançlar dileriz.