Definecilerin şimdiki hedefi Karadağ Tabya

Türkiye'de en çok tabyası olan illerden birisi olan Kars'ta tabyaların son durumu içler acısı, hayvan barınağı olarak kullanılan tabyaların birçoğu kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edilmiş. Define aramak için kazılan tabyaların demir aksamlarının ise oksijen kaynağı ile kesilerek götürülmesi görenleri şaşırtıyor.

Kars'ın savunmasında kullanılan ve borazanlı tabya olarak bilinen yaklaşık 270 yıllık Karadağ Tabyası bir taraftan talan edilirken, bir taraftan da defineciler tarafından kazıldı.

Merkez Atatürk Mahallesi'nin üst kısmında bulunan birçok tabyadan bir tanesi olan ve "Borazanlı Tabya" olarak bilinen Karadağ Tabya, her geçen gün biraz daha yok edilirken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün ne iş yaptığı ise bilinmiyor.

Kentte birçok tarihi yapının yıkılarak kaybolmasına seyirci kalan Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün biran evvel gerekli çalışmaları yaparak başta tabyalar olmak üzere tarihi yerlerinin defineciler tarafından tahrip edilmesinin önüne geçmesi bekleniyor.