Tuzluca’daki tuz mağaraları şifa dağıtacak
Serhat Kalkınma Ajansı’nın faaliyet yürüttüğü Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerindeki yatırımları devam ediyor. Bölge illerinde birçok önemli projeyi hayata geçiren Ajans, Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki tuz mağaralarını, şifa kaynağı haline getiriyor. Ajans’ın Iğdır Üniversitesi işbirliğiyle, Iğdır İl Özel İdaresi ve Tuzluca Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin ortaklığıyla hayata geçirdiği projeyle tuz mağarası bölge illerinin terapi merkezi olacak. SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir tuz mağarasında devam eden projeyi yerinde inceledi. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Hakkı Alma ile birlikte mağarayı gezen Taşdemir, proje koordinatöründen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Yaklaşık 1.7 milyon TL bütçesi olan ve yüzde 75’i Ajans tarafından karşılanan proje ile tuz mağarasında 25 odalı terapi merkezi yapıldı. İlçe merkezinde bulunan tuz mağarasında doğal kaya tuzu elde ediliyor. Mağara, projenin tamamlanmasıyla aynı zamanda bölge illeri için terapi merkezi haline de gelecek. Tuz terapisinin yanı sıra, bir mağaranın da sinema ve gösteri salonu haline getirilmesi amaçlanıyor. Bazı mağaralarda çeşitli sosyal aktiviteler de gerçekleştirilecek ve ziyaretçilerin daha eğlenceli vakit geçirmeleri sağlanacak.
TUZ TERAPİSİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?
Terapi merkezine gelecek olan insanlar tuz odalarında belirlenen sürelerde kalarak şifa bulacak. Odalarda kalma süresi 20-40 dakika arasında değişiyor. Her nefes alışverişte vücuda giren tuz molekülleri insan sağlığını olumlu yönde etkileyerek var olan hastalıkların iyileşmesini sağlıyor. Tuz terapisi, zatürre, astım, bronşit, sedef hastalığı, hırıltı, öksürük, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, nezle, KOAH, uyku bozuklukları, depresyon, cilt hastalıkları ve sinüzit hastalığının tedavisi için en etkili yöntemlerden biri. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de tuz terapisi kullanılıyor.
Türkiye’deki en kaliteli kaya tuzlarından biri olan Tuzluca Tuz Mağarası’nda hayata geçirilen projenin 2021 yılının ortalarında bitirilmesi hedefleniyor.