Kars'ta 46 Ambulansla hizmet veriliyor

65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün girişimleri sonucu Sağlık Bakanlığı tarafından Kars’a 4 adet 4x4 tam donanımlı Acil Yardım Ambulansı gönderildi. Ambulansların dağıtımı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Sağlık Müdürlüğü Hekimevi önünde düzenlenen törene 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Hidayet Arıkan, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu ve protokol üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, “İlimiz, il ve ilçe merkezlerinde bulunan 16 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda toplam 265 personel, 73 UMKE gönüllüsü personelimiz, 42 Acil Yardım Ambulansı ile hizmet vermektedir. Bu ambulanslardan 5 tanesi Paletli Ambulanstır. Ambulans sayımızın yeni gelen ambulanslarla birlikte 46’ya yükselmesiyle daha iyi hizmet vermeye devam edilecektir. Ayrıca ilimizdeki vatandaşlarımıza gerek görüldüğünde helikopter ambulans, uçak ambulans hizmetleri bakanlığımıza verilebilmektedir. İlimizde 2019 yılında toplamda 28 bin 540 hasta ve yaralıya 112 Acil Sağlık Hizmeti sunulmuşken, 2020 yılı Aralık ayı sonu itibariyle bu sayı 37 bin 263’e yükselmiştir. 2020 yılında Acil Çağrı Merkezimiz 397 bin çağrıyı karşılamış ancak bunun 156 bin 450’si asılsız çağrıdır. Vatandaşlarımızdan isteğimiz bu konuda daha duyarlı olmaları ve gereksiz çağrılarda bulunmayarak, 112 çalışanlarımıza destek olmalarıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de içinde bulunduğu Covid-19 salgınının yoğun bir şekilde yaşandığı bu günlerde tüm çalışanlarımız gibi acil sağlık hizmeti veren çalışanlarımız da halkımızın sağlığı için canla başla görev yapmaktadırlar. Bugün dünya çapında bir kapasite oluşturan ve ihtiyaç sahibi ülkelere de sağlık yardımı yapan ülkemiz, özellikle acil sağlık hizmetlerinde her gün daha ileriye gitmektedir. İlimize Bakanlığımızca tahsis edilen 4 adet 4x4 tam donanımlı Acil Yardım Ambulansı, İstasyonlarımıza dağıtılarak hizmet vermeye başlayacaktır. Sağlık teşkilatımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim.” dedi.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ise, “Bugün, Sağlık Bakanlığı tarafından ilimize gönderilen tam donanımlı 4 adet ambulansın hizmete sunulması için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu vesile ile başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Sağlık Bakanımıza, milletvekillerimize ve ambulansların ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Yeni ambulansların ilimize hayırlı olmasını diliyorum.  Bilindiği gibi tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisine alan Kovid-19 salgını nedeniyle tüm sektörlerde sıkıntılı günler yaşıyoruz.  Ülkemiz, son yıllarda her alanda kaydetmiş olduğu ilerleme ile dünyanın öncü, her alanda kamu yatırımları devam ederken, bir yanda da sağlık sektöründe her zamankinden daha büyük bir hızla yatırımlarımız, hizmetlerimiz devam ediyor. Sağlık alanında ülkemiz büyük bir ilerlemeler kaydetti, önemli yatırımlar yaptı. Bir yandan Kovid sürecinde Kovid hastaneleri inşa edildi, bir yandan da bölge ve şehir hastaneleri hizmet vermeye ve inşa edilmeye devam ediyor. Bu süreçte bu yatırımların yapılması elbette ki ülkemiz adına kıvanç verici bir durumdur. Bizler de Kars’ta sağlık yatırımlarını vatandaşımıza en iyi şekilde vermeye devam ediyoruz. İlimizde, Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan 140 uzman hekim, 114 pratisyen hekim, 32 diş hekimi ve diğer sağlık personeli ile birlikte toplam 2 bin 538 personelle hizmet verilmektedir.  Bugün 42 adet Acil Yardım Ambulansımızı 46’ya çıkartıyoruz. Bu ilimizin acil sağlık hizmetlerine önemli bir katkı sağlayacak.” ifadesini kullandı. 

Kovid-19 salgını döneminde 10 adet yerli ve milli Ventilatör, 10 adet Yüksek Basınçlı Oksijen Cihazı, Sağlık Bakanlığımızca ilimize tahsis edildiğini ve kullanılmaya devam edildiğini de anımsatan Vali Öksüz, “Ayrıca 6 adedi Harakani Devlet Hastanemize, 6 adedi Üniversite Hastanemize olmak üzere toplam 12 adet Yüksek Basınçlı Oksijen Cihazı da Karslı işadamlarımız tarafından bağışlanmış, sağlık hizmetlerimizde gücümüze güç katmıştır, huzurunuzda onlara teşekkür ediyorum. Yeni ambulansların ilimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

2002 yılında Kars genelinde toplam 2 ambulans bulunduğunu, bugün yeni gelen 4 ambulans ile bu sayının 46’ya yükseldiğini vurgulayan 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, “2002 yılında bulunan 2 ambulansa o dönem ihtiyacımız olduğunda yakıtını cebinizden koymak zorundaydınız. O günden bugüne. Bugün 46 tam donanımlı 4x4 ambulans Kars’ın her yerinde, 7 ilçesinde ve istasyonlarında hizmet veriyor. Tam 2 sene önce burada 11 ambulans birden ilave ettik, geçen yıl 1 ambulans daha geldi ve bu yıl 4 ambulans daha ilave edildi ve ambulanslar ilave edildikçe de eski ambulanslarda da artık hastalarımıza taşımıyoruz, onları ambulans vasfından çıkarıp başka amaçlarla kullanıyoruz. Bu bizim memnuniyetinizin, ülkemizin geldiği noktayı göstermesi adına çok değerli, çok kıymetli.” şeklinde konuştu.

Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Küçük ilçelerimizde 10 yataklı hastaneler yaptık, tabii vatandaş psikolojik olarak şöyle yaklaşıyor; ‘ya benim ilçemde hastane yapıldıysa her türlü ihtiyacım burada görürsün’. Doğru, hastane yapıldı ancak bu bir ön hizmettir, uzmanlık gerektiren, özel branş gerektiren konularda elbette ki Kars’a gelmek durumunda ve yeni hamdolsun Sarıkamış’ımızda 50 yataklı, Kağızman’ımızda 100 yataklı devlet hastanemiz var. Eskiden ilçelerde 3-5 yataklı hastane oluyordu ve il merkezimizde 327 nitelikli yatağa sahip Harakani Devlet Hastanemiz var, ayrıca 250 nitelikli yatağa sahip Kars Kafkas Üniversitesi Araştırma, Eğitim ve Uygulama Hastanesi var ve onun yanı sıra şimdi hemen arka tarafta yerine ayarladığımız, projelerinin yapıldığı, jeolojik etütlerinin yapıldığı, şimdi de depreme dayanıklı sismik izolatörlerinin uygulamasının hazırladığı 500 yataklı Şehir Hastanesi niteliğinde Bölge Hastanesi yapılacak ve inşallah bu sene başlanacak. Hedef önümüzdeki yılın sonuna bitirilmesi, eskiden 2 yılda temel atılırdı biz inşallah 2 yılda bitirmiş olacağız. Amacımız ne? amacımız Kars’ımızı, Nahçıvan’dan, İran’dan, Gürcistan’dan komşu illerden hasta kabul eden sağlık üssü olan bir il haline getirmek. Ama bütün bunları yaparken yine biliyoruz ki bazı özel branşlar vardır ki haftada bir hasta çıkar, 10 günde bir hasta çıkar, öyle olunca da o özel branş için Kars’ta bir profesör, bir uzman tutamazsınız, işte zaman zaman Erzurum’a da, başka illere de hasta göndermek durumundayız. Çünkü bizi eleştiriyorlar; ‘Efendim Kars’ta hastane yok, Kars’ta doktor yok, başka yere hasta gidiyor’ Bunu da söylemek isterim ki; 2002’de hastanelere gelen her 100 hastanın 27’si başka yerlere gidiyordu. Yani yüzde 60’ının zaten ayaktan tedavi görüp, geri döndüğünü düşünürseniz, geriye kalıyor yüzde 40, o yüzde 40’ın içinde 27’si başka şehirlere gidiyordu. Şimdi her 100 hastadan özel ihtisası ve ağır olması nedeniyle başka şehirlere sevk ettiğimiz hasta sayısı yüzde 1’in altına düştü. Elbette ki bunda bizim AK Parti hükümetleri olarak, başta sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde getirdiğimiz imkanların büyük etkisi var. Elbette ki sağlık bakanlığımızın Kars’ımıza gönderdiği uzman hekim, pratisyen hekim arkadaşlarımızın gayretini büyük etkisi var ama bir başka etki İl Sağlık Müdürlüğümüzden başlamak üzere üniversite hastanemiz ve Kars’taki hastanelerimizde ki hekimlerimizin, sağlık personelinin velhasılıkelam burada sağlık dağıtan bu değerli sağlık camiasının çok büyük etkisi var, huzurlarınızda Onlara bir kere daha teşekkür ederim.”

Kars’taki doktor sayısını da açıklayan Arslan, “2002 yılında Kars toplamında 34 uzman hekim vardı, zaman zaman eleştiriyoruz, ‘efendim işte AK Parti döneminde Kars’ta doktor yok’ diye değerli dostlar şimdi 353 uzman hekim var, 10 katından daha fazla ve 2002 yılında hiç olmayan ve bugün 11 profesör, 22 doçent, 52 yardımcı doçent akademisyen kadromuz var, Tıp fakültemiz var, Tıp fakültemizin hastanesi var. 2002’de 97 pratisyen vardı, şimdi 118 pratisyen var, pratisyen de artış belki çok fazla değil ama sebebi 353 uzman hepimizin bugün Kars’ta hizmet ediyor olması. İnşallah hastanelerimizin daha donanımlı olması, hastalarımızın şifa bulması adına biz Kars’ımıza her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. Kars’ta geçtiğimiz ay ilave solunum cihazına ihtiyaç vardı; yüksek basınçlılarda dahil hemen anında çözdüler. Eskiden bunlar için 6 ayı kapı aşındırırdık, 6 ayda ‘Efendim ihalesi oldu, hele bir bekleyin’ denilirdi, şimdi 6 gün sürmüyor bunların gelmesi. Bunlar çok değerli çok kıymetli, inşallah hepsine sağlık camiasına tekrar teşekkür ederim, Kars’ımıza da bu ambulansların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Yusuf Eviş tarafından okunan duanın ardından kurdeleler kesildi ve protokol üyeleri tarafından ambulansların anahtarları şoförlere teslim edildi.