Kars'ta köpek ve atlara mikroçip takılıyor

Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “kedi, köpek, gelincik ve tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması” çalışması kapsamında kent genelindeki 382 köyde eş zamanlı çalışma başlatıldı.

Merkez Subatan köyünden start alan çalışma kapsamında sahipli köpek ve atlara hem aşı hem de kimliklendirilmesi için mikroçip takıldı. Hayvanlara takılan mikroçipler ile hayvanlar hırsızlara ve trafik kazalarına karşı da korunurken, hayvanların kimlik ve sağlık bilgilerine anında ulaşılabiliyor.

Çiftçi kayıt sistemleri ile arazileri kayıt altına aldıklarını, hayvan küpeleme sistemi ile hayvanların kayıt altına alındıklarını şimdi ise sahipli köpek ve atların kimliklendirme çalışmalarına başladıklarını kaydeden Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, , “Şunu bilmemiz lazım, sayamadığımız bir şeye hükmedemeyiz, sayamadığımız bir konuda yorum da yapamayız, proje de üretemeyiz. Hem çiftçimizi hem arazilerimizi hem küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarımızı kayıt altına aldık bugün itibariyle de hem köpekleri hem de atları kayıt altına almış olacağız. Bundan sonrada bunlarla ilgili politikaları, problemlerin çözümlerini müştereken yerine getireceğimizi düşünüyorum. Bu çalışmalar 2022 yılının sonuna kadar tamamlanmış olacak. Çiplendirmenin yanı sıra kuduz aşısı da yapıyoruz, biliyorsunuz zoonoz bir hastalık, hayvanlardan insanlara geçen sıkıntılı bir hastalık, o hastalığın da çaresini bulmuş oluyoruz.” dedi.

Yapılan çiplendirme işlemi olası hırsızlık ve trafik kazalarının da önüne geçeceğini ifade eden Altıntaş, “Biliyorsunuz yollara çıkan atlardan kaynaklı trafik kazaları oluyor, trafik kazası olduktan sonra da biz bir yerde de kazaya sebebiyet olan hayvanın kime ait olduğunu bilmiyoruz ama bundan sonra yani çipleme ile beraber bu hayvanın kime ait olduğunu bileceğiz. Hatta ilerleyen süreçte belediye adına sokak hayvanlarını da çipleyeceğiz ve onunda kime ait olduğunu bilmiş olacağız.” ifadesini kullandı.