Vali Polat’tan ‘Metsamor’ ve ‘deprem’ açıklaması
Kars Valisi Ziya Polat başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplantısı GAMER Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Polat, Kars'ın Akyaka ilçesine yakın mesafe olan Ermenistan'ın Shirak kentinde saat 02.38'de meydana gelen yerin 12.59 kilometre derinliğinde 3,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile Türkiye'ye 16 kilometre uzaklıkta bulunan ve kullanım ömrü dolduğu için risk oluşturan Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Güç Santrali'nde meydana gelebilecek olası kazalara karşı tüm kurumların hazırlıklı olduğunu söyledi.
Kars’ta gönüllü sayısının artmasına değinen Vali Polat, “Devletimiz her şeye hazırlıklı Allah’a şükür. Planlar içerisinde hazırlıklıyız. B planları uygulanabilir olması önemli. AFAD ve Kızılay ile diğer STK’larımızın da arama kurtarma birimlerinin gönüllü sayısının artması önemli. Emniyet ve jandarma personellerimiz kurs almaya başladılar ama diğer gönüllülerimizin de AFAD eğitimlerine katılmasını rica ediyoruz. Kars’ta inşallah afet yaşamayız ama yaşadığımızda tüm kurum ve kuruluşlarımız ile STK’larımızla milletimizin en az hasarla afetten çıkması için hazırız, hazır olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kars il genelinde toplanma alan sayısının 57 olduğunu anımsatan Vali Polat şunları söyledi; “Afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak afet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek amacıyla Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) hazırlanmıştır. TAMP ülkemizde yaşanabilecek her tür ve ölçekte, afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak bakanlık, kurum ve kuruluşlar, özel sektör, STK’lar ve gerçek kişileri kapsar. Afet ve Acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezlerinin hazır olmasına kadar geçecek süre içerisinde sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak, halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenlikli alan anlamına gelmektedir. Belediye sınırları içerisinde 45 adet, Kars İlçe merkezlerinde 12 adet toplanma alanı belirlenmiş olup Kars il genelinde ise toplanma alanımız toplam 57 adettir. Afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak, çadır kent-konteyner kent gibi kurulacak alanları ifade eder. İl merkezimizde önceden 4 adet Barınma Alanı mevcut iken son güncelleme ile sayı 10’ a çıkarılmıştır. Belediye sınırları içerisinde 10 adet, Kars İlçe merkezlerinde 16 adet barınma alanı belirlenmiş olup Kars il genelinde ise barınma alanımız toplam 26 adettir. Yerel düzeyde 23 Afet Grubu Planları, Ana çözüm ve Destek çözüm ortaklarımız ile birlikte, tamp.afad.gov.tr sisteminde Başkanlığımız tarafından belirlenen formatlar çerçevesinde gerekli güncellemeler yapılmıştır. İletişim Afet Grubu’nun planı ise ilk kez 2024 yılı içinde yapılmış olup gerekli bilgi ve plan hazırlanmıştır. Acil durumun haber alınması halinde ilgililere haberin ulaştırılması ve yetkililerin intikali, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından “Haber Verme ve İntikal Talimatı”na göre hazırlanmıştır. Uydu telefon bilgileri güncellenmiş, Valilik, AFAD, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Kağızman İlçe Jandarma Komutanlığı, Sarıkamış İlçe Jandarma Komutanlığı, Dağpınar İlçe Jandarma Komutanlığına ait uydu telefon bilgileri iş telefon ve şahsi telefon bilgileri plana işlenmiştir. Yerel düzey ilgili kişilerin irtibat (iş ve şahsi) numaraları ve posta adresleri plana eklenmiştir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı üst yönetici, amir ve personeline ait irtibat numaraları plana eklenmiştir. 81 İl Afet ve Acil Durum Müdürlerinin numaraları güncellenerek plana eklenmiştir. 23 Afet Grubu bilgileri kapsamında İlimize ait envanter bilgileri güncellenerek plana eklenmiştir. 23 Afet Grubuna ait güncel ortak formlar planlara eklenmiştir. İl merkezi için barınma ve toplanma alanı haritası da güncellenmiştir.”
Konuşmaların ardından toplantı güncellenen Türkiye Afet Müdahale Planı sunumlarıyla devam etti.