Kars'ta asırlık tabya yok oluyor
Kars, tarihi ve kültüre mirasın önemli bir parçası olan tarihi tabyalar, içler acısı durumda bulunuyor. Kars’ta savaşlarda yıkılmayan 274 yıllık tabya gözler önünde yok oluyor.
Kars'ın savunmasında kullanılan ve borazanlı tabya olarak da bilinen Karadağ Tabya adeta talan ediliyor.
Merkez Atatürk Mahallesi'nin üst kısmında bulunan birçok tabyadan bir tanesi olan ve 'Borazanlı Tabya' olarak bilinen Karadağ Tabya, her geçen gün biraz daha yok oluyor. Gözler önünde yok olan tabya ile ilgili herhangi bir önlem alınmaması ise dikkat çekiyor.
1855 Osmanlı Rus Savaşı, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ve 1918-1920 Osmanlı Ermeni Savaşı'nda Kars'ın savunulmasında kullanılan savaşlarda yıkılmayan tabya, geçen süre içerisinde bakımsızlık ve sahipsizlikten dolayı yıkılması görenlerin yüreğini sızlatıyor.
Türkiye'nin en çok tabyasına sahip, yaklaşık 46 tane tabyayı bünyesinde barındıran Kars, tabyalar şehri olma özelliğiyle dikkat çekerken, tabyaların harbeye dönmesine duyarsız kalınmasına anlam verilemiyor.
Özellikle düşman ordularının geldiğinin duyulması ve önceden önlem alınması için üzerine yaptırılan dinleme borusuyla dikkat çeken Karadağ Tabya'nın üzerindeki borazana benzer borulardan birisi de sökülerek götürüldü, sadece bir borusu kalan tabyanın daha ne kadar direneceği ise bilinmiyor.
Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yaşar Kop, “Kars kültür turizm noktasında hem ülkemizde, hem dünyada yıldızı parlamaya devam ediyor. Kültür turizmi kaynaklarından birisi de tabyalarımız oluyor. Kars Türkiye’de en çok tabyaya sahip olan şehirdir. Toplamda 46 tabyamız bulunmaktadır. Bunlardan 2 tanesini çok muhteşem şekilde Kars turizmine kazandırdık. Peynir Müzesi ve Kafkas Harp Cephesi Müzesi olarak kazandırıldı. Gelen yerli, yabancı misafirlerimizden büyük bir övgü almaktadır.
Mevcut olan tabyalardan biri de Kars Kalesi’nin hemen yakınlarında lokasyon olarak çok gözde bir noktada olan Karadağ Tabya, bu tabya aynı zamanda halk arasında ‘Borazanlı Tabya’ olarak geçmektedir. Bu tabyanın kısa sürede restore edilmesi Kars turizmi açısından çok önemli olacaktır.
Özellikle konuklarımızın uzun süreli vakit geçirebilecek bir alana sahip olacaktır. Hem tarihsel niteliğini, hem kültürel özelliğini aynı zamanda Kars Kalesi’ndeki konumundan dolayı doğal güzelliklerini de görmüş olacaklardır.” dedi.