Uzmanından kreş enfeksiyonları uyarısı
Uzmanından kreş enfeksiyonları uyarısı
Kars’ta uyum haftasının başlamasıyla birlikte kreşe giden bazı öğrenciler kalabalık ortamlarda daha önce yaşamadığı enfeksiyona bağlı hastalıklar geçiriyor.
Kars’ta uyum haftasının başlamasıyla birlikte kreşe giden bazı öğrenciler kalabalık ortamlarda daha önce yaşamadığı enfeksiyona bağlı hastalıklar geçiriyor.
Ailelere ve kreş yönetimine uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Serpil Korkmaz, “Kreşlerde mutlaka bir diyetisyen tarafından hazırlanmış beslenme programı uygulanmalıdır. Çocukların sık hastalanmalarının en önemli nedeni paylaştıkları oyuncaklarının olmasıdır.” dedi.
Uzm. Dr. Korkmaz açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yönetmeliklere göre 0-36 ay çocukların bakımlarının yapıldığı kurumlara kreş denilmektedir. Kreşlerde çocuklar 1 haftada en az 40 saatini geçirmektedir. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuk sağlığı konusunda uzman bir hekimin bulunması gerekir. Okul hekiminin bulunmaması durumunda sağlık hizmetleri konusunda toplum sağlığı merkezlerinden yararlanılır. Okulun içinde bir revir odası ve ilk yardım gereçleri bulundurulması gerekmektedir.
Kreşe gitmek için uygun yaş nedir?
Çocuklar doğduklarından itibaren anne ve babasından, varsa evdeki kardeş ve diğer yetişkinlerden bir şeyler öğrenmeye başlamaktadırlar. Çocuklarda genel olarak 2,5 - 3 yaş dolaylarında immun sistem tam anlamıyla olgunlaşmakta ve enfeksiyonlara karşı iyi bir yanıt verebilir hale gelmektedir.
Kreşlerde enfeksiyon riski var mıdır?
Kreşe başlanmasıyla birlikte daha kalabalık bir ortama giren çocuklar, daha önce karşılaşmadıkları enfeksiyon etmenleriyle karşılaşarak daha sık hastalanabilirler. Öksüren ve hapşıran çocuklar damlacık yoluyla oldukça hızlı bir şekilde mikropların yayılmasına neden olabilirler. Burnuna dokunarak enfekte solunum yolları mukusunu eline bulaştıran çocuk, ellerini yıkamazsa hastalığı kolaylıkla diğer çocuklara bulaştırabilecektir. Enfekte eşyaların kreşteki oyuncaklara veya paylaşılan gereçlere de el yoluyla bulaşması, burada bir süre yaşayabilen mikroorganizmaların yayılmasına neden olmaktadır.
Aynı şekilde ishale neden olan mikroorganizmalar da benzer yolları izleyerek kreşlerde salgınlara neden olabilmektedirler. İshalli hastalıkların önemli bir yayılma nedeni de bakım veren kişilerin aracılığı olmaktadır.
Çocukların sık hastalanmalarının bir diğer nedeni de paylaştıkları oyuncaklarının olmasıdır. Diğer yandan kreşlerde tuvaletlerin kullanımıyla ilgili sorunlar ve el yıkamanın etkin olmayışı da enfeksiyon riskini artırmaktadır. Özellikle tuvalet kullanımındaki hatalar bağırsak parazitlerinin kreşe giden çocuklarda daha yaygın olarak görülmesine neden olmaktadır.
Kreşlerde uyulması gereken koşullar nelerdir?
Oda sıcaklığı 20-28 derece arasında olmalı, çalışma odalarında çocuk başına düşen alan en az 2 metrekare ve uyku odalarında çocuk başına düşen hava 6 metreküp kadar olmalıdır. Ayrıca tuvalet ve lavabo ihtiyacı her 20 çocuğa 1 adet olacak şekilde düzenlenmelidir. Gruplar oluşturulurken de 0-36 ay grubunda her 10 çocuğa 1 sorumlu ve 1 bakıcı , 37-72 ay grubunda her 20 çocuğa 1 sorumlu ve 1 bakıcı görevlendirilmelidir.
Kreşlerin temizlenmesi
Kreşler temizlenirken çocuklara zarar vermeyecek temizlik gereçlerinin kullanılması gereklidir. Diğer yandan zeminin fazla miktarda halı kaplı olması alerji olasılığını artırmaktadır. Buna karşın mikrop barındırmayan zemin kaplamaları ve bina içinde giyilen ayrı bir ayakkabı da çoğu kurumda uygulanan bir yöntemdir.
Okul öncesi eğitim kurumlarında havadaki aerosol düzeyi önemlidir. Bu konuda yapılmış bir çalışmada evlerin salon, mutfak ve banyoları ile okul ve kreşlerden alınan biyoaerosol örneklerinden yüksek toplam bakteri düzeyi okul ve kreşlerde bulunmuştur. Bu da söz konusu iç ortamlarda fazla bulunmanın çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir.
Kreşlerde beslenme ve besin alerjileri
Kreşlerde mutlaka bir diyetisyen tarafından hazırlanmış beslenme programı uygulanmalıdır. Sabah kahvaltı ile başlayan öğünler öğle yemeğinden önce ve öğle yemeğinden sonra mutlaka ara öğünlerle zenginleştirilmelidir.
Çocuk kreşe başlarken ailesi bir form doldurmalı ve bu formda çocuğun geçirdiği hastalıkların yanı sıra varsa alerjileri de belirtilmelidir. Bu form grup sorumlusu ve bakımdan sorumlu kişiyle mutlaka paylaşılmalıdır.”