Kars’ta "Sosyal Demokrasi ve Türkiye, Krizdeki Ekonomi ve Yozlaşan Demokrasi" paneli
Kars’ta "Sosyal Demokrasi ve Türkiye, Krizdeki Ekonomi ve Yozlaşan Demokrasi" paneli
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Kars’ta kuruluşunun 30. yılında "Sosyal Demokrasi ve Türkiye, Krizdeki Ekonomi ve Yozlaşan Demokrasi" konulu panel düzenledi.
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Kars’ta kuruluşunun 30. yılında "Sosyal Demokrasi ve Türkiye, Krizdeki Ekonomi ve Yozlaşan Demokrasi" konulu panel düzenledi.
Moderatörlüğünü SODEV Başkan Vekili Ahmet Emin Avşar’ın yaptığı panelde, CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun ve SODEV Başkanı Rasim Şişman sunumlar yaptı.
Bir otelde düzenlenen panelin son bölümünde salonu dolduran, siyasi parti, STK ve oda temsilcileri ile vatandaşlar konuşmacılara çeşitli sorular yöneltti.
Panelin açılış konuşmasını yapan SODEV Kars Temsilcisi Mehmet Yıldız, “SODEV bugüne kadar bir yandan ideolojik anlamda sosyal demokrasinin gelişmesi için çaba göstermiş, sorunlara ve güncel olaylara sosyal demokrat bakış açısıyla yorumlar getirmiştir.” dedi.
SODEV Başkanı Rasim Şişman ise, “Bugün burada; krizdeki ekonomiyi, yozlaşan demokrasiyi, ülkece yaşadığımız zorlukları ele alacağız. İçinde bulunduğumuz koşulların zorluğu hepimizin malumu, ancak bu tartışmaların, yeni çözümler ve fikirler üretmek adına çok değerli olduğuna inanıyorum. Bu başlıkları tartışırken de geçmişten bugüne, iktidarı bütüncül şekilde okumanın kıymetli olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından SODEV Başkan Vekili Ahmet Emin Avşar’ın moderatörlüğünde panel düzenlendi. Panelistlerden DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, “Demokrasinin olmadığı yerde ekmek olmaz, demokrasi ve adaletin olmadığı yerde de bir ülkenin geleceği olmaz. O yüzden biz DİSK olarak demokrasi ve adalet işçinin ekmeğidir derken de bunu söylüyoruz. Demokrasi, 5 yılda bir gidip sandıkta oy vermek değildir. Demokrasi hayatın her anında ve alanında, başta işçi sınıfı olmak üzere bütün toplumsal kesimlerin söz ve karar sahibi olması demektir.” ifadesini kullandı.
Muhalefetin değişim havası yakaladığını söyleyen Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun ise, “Uzun zaman sonra muhalefetin bir çok büyükşehir belediyesini alarak ciddi bir hava yakalamıştı. Yereldeki iktidar değişiminin genel iktidar değişimine kapı araladığı konusunda herkes hem fikirdi, hatta bunun neredeyse genel siyasetteki değişime kesinkez genel olduğu konusunda çok fazla analiz dinledik ve siyasal kararlar tecrübe ettik, gördük.” diye konuştu.
Türkiye’yi sadece tarımla kalkındırmanın mümkün olamayacağını kaydeden CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, “Otoyollara, bölünmüş yollara önem verildi ama hiçbir zaman demiryolu organize edilmedi. Türkiye’nin beğenirsiniz, beğenmezsiniz veri olarak söyleyeyim 1930-1939 dönemi gayrisafi milli hasılatı sanayinin payının arttığı dönemdir. Çünkü bir hammadde ve ara mal üretilen fabrikaların kurulduğu dönemdir ama hemen arkasından 1950’lerde denildi ki “sana bundan sonra Avrupa’nın manavı ve kasabı rolünü veriyorum, sanayileşme denilen şey senden uzak olacak.” Ekonomiyi sadece tarımla yönetemezsiniz. Tarımı, sanayiyi hep beraber organize etmek zorundasınız. Ama Türkiye’ye adeta bir köylü toplum rolü biçildi.” şeklinde konuştu.