KETEM şifa dağıtmaya devam ediyor
İl ve ilçe merkezlerinde kadınlar için şifa dağıtan Mobil KETEM aracı, Ekim ayı programı 7 Ekim günü Kağızman’da başladı. Bu hafta mesai saatlerinde Kağızman’da sağlık hizmeti vermeye devam edecek mobil araç 14 Ekim tarihi ile Sarıkamış ilçesinde, ardından da Digor ilçesinde hizmet verecek.
Bilindiği gibi Kars’ta kanser taramaları ücretsiz olarak Yusufpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi binasında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde de (ASM) yapılıyor. Kars ile genelinde Mobil araç ile ücretsiz kanser taramaları yapan KETEM, çok önemli bir halk sağlılığı hizmeti veriyor.
Öte yandan kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğun biliniyor.
Kanserin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden de uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğu uzamanlar tarafından vatandaşlara anlatılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre; ilgili yılda küresel bazda 19.2 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, hastalığa bağlı 9.9 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermekte olduğu ifade ediliyor.
Yine gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve daha uzun süre maruz kalması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahsi geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.
Yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olan kanserlerin, çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyetin engellenmesi yolu ile günümüzde yüzde 30-yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün engellenebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçlarında:
40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması
30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması
50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.
Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerimize yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmektedir.