Başkan Ödül, sahipsiz hayvanlar konusunda yetkilileri göreve davet etti
“Hakkari Yüksekova ilçesinde birkaç gün önce İlçe Kütüphanesinden kitap almak üzere evinden çıkan 12 yaşında ortaokul öğrencisi olan Eslem yolda sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı. Ağır yaralanan Eslem yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu kayıp umarız son olur. Buna benzer acı hadiselerin İlimizde de gerçekleşememesi için sahipsiz hayvanlar konusunda 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda görev atfedilen İl Hayvanları Koruma Kurullarını ve yerel yönetimleri göreve davet ediyoruz.
Kanunda yer aldığı haliyle İl Hayvanları Koruma Kurulları en geç üç ayda bir toplanarak il sınırları içinde hayvanların korunmasına ilişkin ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirleyip, sorunların çözüm tekliflerini içeren plan ve projeler yapmak, hayvanların korunması ile ilgili olarak çeşitli kişi, kurum ve kuruluşların il düzeyindeki faaliyetlerini izlemek, yönlendirmek ve bu konuda gerekli eşgüdümü sağlamak, ilde kurulacak olan hayvan bakımevleri ve hayvan hastanelerini desteklemek, geliştirmek, denetlemek ve gerekli önlemleri almak görevlerine sahiptir.
Yerel yönetimler de sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlar ve eğitim çalışmaları yapmakla yükümlüdür.
Buna göre belediye mücavir alanı içinde belediyeler, mücavir alan dışında bulunan sahipsiz hayvanların sorumluluğu özel idarelerdedir. Bu sahipsiz hayvanların bulunduğu yerden alınması, popülasyon kontrolü amacıyla kısırlaştırılması, gerekli aşılarının yapılması ve yerel yönetim tarafından ilgili Bakanlık ruhsatlı bakımevlerinde barındırılması gerekmektedir. İlgili kanun gereği yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurulması amacıyla yapacağı projeler ilgili Bakanlık tarafından desteklenir.
Hakkari’de yaşanan vahim hadise ülkemizin en ciddi sorunlarından biri olan kamuoyunun bildiği haliyle “başıboş köpek” sorununun tüm mevzuat değişiklikleri ve tanımlamalara rağmen çözümlenemediğini göstermektedir.
İhtiyacımız olan tek şey mevcut kanunda yeralan tüm sorumluların görevlerini yerine getirmesi ve ülke genelinde KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİNİN ilan edilmesidir. Yerel yönetimlerin 2023 yılında toplamda 338.363 kısırlaştırma yaptığı bildirilmiştir. Ülkemizde 4 milyon sahipsiz köpeğin varolduğu kabul edilmektedir. Bilimsel veriler ışığında kısırlaştırma+aşılama+barındırma yöntemi ile bu sayının en az %70’nin kısırlaştırılması gerekmektedir. 2.8 milyon köpeğin kısırlaştırılması için uygun koşullar sağlandığı takdirde başta Kars Veteriner Hekimleri Odasına bağlı veteriner hekimler olmak üzere Türk Veteriner Hekimler Birliğine bağlı 45.000 veteriner hekim üzerine düşeni yapmaya hazırdır.
Üzücü hadiselerin tekrarlanmaması ve sahipsiz hayvanlar sorununun halk sağlığı ve hayvan refahı düzleminden ayrılmadan bilimsel yöntemlerle çözümü için önce Kars sonra da Ülkemiz genelinde tüm yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurmaları, veteriner hekimler istihdam etmeleri ve uygun koşullarda sahipsiz tüm hayvanların kısırlaştırmaları, aşılamaları ve çiplenerek kayıt altına alınmaları ivedilikle yapılmalıdır. Geçmişte olduğu gibi sahipsiz hayvanlar sorununun çözümü noktasında yapılacak tüm proje ve çalışmalara Kars Veteriner Hekimleri Odası olarak destek vereceğimizi beyan ve taahhüt eder, saygılarımızı sunarız. “